Prečo by ste sa mali starať o leštený gres?


Na prvý pohľad upúta výzorom, spracovaním a celkovým dojmom kvality. Reč je o leštenej gresovej dlažbe alebo obklade. Takáto dlažba a obklad sú väčšinou citeľne drahšie ako klasická keramika, neznamená tov šak, že vydržia úplne všetko a ešte k tomu bez údržby. 

Keďže tieto materiály patria medzi lukratívnejšie, bola by škoda zanedbať ich. Používatelia si vo väčšine prípadov neuvedomujú „zraniteľnosť“ takýchto materiálov. Pritom, stačí naozaj málo a dlažba alebo obklad budú vyzerať ako nové.

Nevýhoda leštených materiálov spočíva v ich úprave, resp. v následkoch leštenia. Tým, že sa gres vyleští, otvoria sa jeho póry a je náchylnejší na znečistenie. Spomínané póry sú samozrejme mikroskopické a okom neviditeľné, ale predsa sú tam. Tieto malé „otvorčeky“ sa časom zaplnia nečistotami a povrch stráca svoj pôvodný lesk a dokonca aj farbu. 

Táto problematika je samozrejme známa aj výrobcom, ktorí takýto obklad a dlažbu už priamo vo výrobnom procese impregnujú ochrannou vrstvou, ktorá spomínané póry „uzatvára“a tak nedochádza k ich zanášaniu. Nesmieme však zabudnúť aj nato, že sa dajú zakúpiť aj dlažby bez impregnácie a zákazník si ich musí naimpregnovať ideálne hneď po zakúpení.

Či už v jednom alebo druhom prípade, ochrana impregnácie nevydrží naveky. Tým, že sa dlažba používa, čistí a zaťažuje, ochranná vrstva sa pomaly stráca, až napokon vymizne. Pre takéto situácie sú určené špeciálne prípravky, ktoré túto ochranu obnovujú. Jedným z takýchto prípravkov je napr. Progres a Rilux Gres od GEAL-u. Našťastie, takéto prípravky sú vysoko špecializované a netreba ich nanášať každý týždeň, ani mesiac. Dĺžka ochrany prípravku Progres sa pohybuje od 1 do 2 rokov, samozrejme v závislosti od používania a„premávky“ na dlažbe.

Dôležité je podotknúť aj to, že takéto prípravky sa môžu použiť aj pred samotným kladením dlažby, a tak predísť jej znečisteniu po zaškárovaní. Princíp ochrany je ten istý, do uzavretých pórov sa nedostane škárovacia hmota a tak sa z dlažby umyje oveľa jednoduchšie.

Pre viac informácií o produktoch, kliknite na odkazy: